Votul Uninominal

Pe 30 noiembrie 2008, pentru prima oară, românii îşi pot alege direct reprezentanţii în Parlamentul României. Noua lege privind votul uninominal permite acum cetăţenilor să voteze oameni, nu liste.

Partidul Democrat Liberal este partidul care, alături de preşedintele Traian Băsescu, a militat pentru dreptul cetăţenilor de a-şi desemna parlamentarii în acelaşi mod în care îşi aleg primarii: direct, pe baza performanţelor individuale ale acestora. Referendumul privind introducerea votului uninominal, convocat de şeful statului pe 25 noiembrie 2007, a grăbit acest proces şi a permis ca, în 2008, cetăţenii să îşi aleagă parlamentarii uninominal.

Votul uninominal va asigura întări legătura dintre alegător şi parlamentar şi va asigura astfel României clasa politică responsabilă de care are nevoie. Parlamentarii vor vota responsabil, pentru că vor fi nevoiţi să explice fiecare vot alegătorilor lor şi, dacă aceştia vor fi nemulţumiţi, nu le vor mai încredinţa un nou mandat.

Cum funcţionează noul sistem de vot?

Judeţele şi sectoarele sunt împărţite în colegii uninominale. Colegiul uninominal este o parte a unui judeţ sau sector căruia îi corespunde un singur mandat de senator sau deputat.

Întrucât un senator este ales cu mai multe voturi decât un deputat, un colegiu pentru Senat va îngloba mai multe colegii pentru Cameră. Un alegător va aparţine deci de colegii diferite pentru Camera Deputaţilor şi pentru Senat.

Fiecare partid va propune un singur candidat pentru fiecare colegiu, atât la Camera Deputaţilor cât şi la Senat.

Alegătorul va primi două buletine de vot, unul pentru Camera Deputaţilor şi altul pentru Senat. Pe buletine figurează câte un candidat al fiecărui partid care participă la alegeri. Dintre aceştia, alegătorul poate vota unul singur, pe acela care consideră că îi va reprezenta cel mai bine interesele.